Öppettider

Äventyrsparken Huippu är stängd över vintern. Vi öppnar igen under våren 2024!

Bokningarna öppnas i februari. Men även för det tar vi mot bokningar på: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Äventyret börjar

Äventyrspark Besökare i Huippu får först en klättersele och en hjälm, som alltid ingår i äventyrspriset. Du får inte använda egen sele på Huippu. Instruktören guidar dig i att sätta på selen.

Innan vi går till själva banorna tittar vi på en instruktionsfilm och bekantar oss med säkerhetssystemet och användningen av selen på övningsbanan samt bekantar oss med äventyrets spelregler.

Ennen radoille nousemista kaikki seikkailijat perehdytetään varusteiden käyttöön harjoitusradalla.

Viktigaste inffon i ett nötskal:

(mer information från linkkarna)

Mer info:

Klä dig enligt väder

På huippu äventyrar man i alla väder. Endast hård vind eller åskväder kan tillfälligt avbryta klättrande i träden.

Så klä dig i kläder som lämpar sig för vädret, där det är bekvämt att röra sig i och som kan slitas lite. I trädtopparna kan kåda fastna på kläder. Stängda, lågklackade skor är bäst lämpade för att röra sig på banorna. Du ska inte åka till oss med sandaler, höga klackar, flipflops eller öppna skor med muleklack.

Halsdukar och andra lösa klädesplagg samt hängen och smycken som kan fastna i något bör lämnas i biljettkassan för förvaring. Det är också en bra idé att lämna lössaker som kan ramla ner från banan. Långt hår måste knytas tillbaka.

Du kan och bör ta med dig en kamera på banorna, men det rekommenderas att fästa den så att den inte ramlar på vägen. Du bör också säkra dina glasögon med en rem.

Passar äventyret ett barn?

Det finns tre banor på Huippu, som är dimensionerade för äventyrare som är minst hundra centimeter höga, samt äventyrsbanan Pikku-Huippu för de minsta. Spåren är placerade på en maximal höjd av sex meter. Endast i Pikku-Huippu kan ett barn lyftas upp från marken. Det är därför barn under 120 centimeter endast kan komma åt de faktiska övre repbanorna i sällskap av en vuxen. En förälder bör bedöma sitt barns kompetensnivå och modighet själv.

De smås egen äventyrsbana Pikku-Huippu ligger nära Huippus biljettkontor. Alla äventyrare med en längd på minst en meter kan få testa äventyret. Längdgränsen på en meter är satt eftersom det är svårt för barn som är mindre än så att nå från ett steg till ett annat. Banan går så lågt att en vuxen kan hålla ett barn från marken.

Vi rekommenderar ett nätäventyr utan höjdgräns för de yngsta medlemmarna i familjen. Du kan vara med direkt du kan gå själv.

Barn under 13 år behöver med sig en vuxen övervakare och under 18 år ett skriftligt tillstånd av vårdnadshavaren 

På Huippu behöver barn under 13 år åtföljas av en vuxen handledare. Med ett barn under 120 cm högt måste handledaren gå upp på banorna, men för större barn räcker det att handledaren är på marken. De som är över 13 år får gå på äventyr på egen hand, men de som är under 18 år måste visa sin målsmans skriftliga tillstånd på Huipus biljettförsäljning. Du kan ladda ner ett tillståndsformulär från länken, men en egen blankett undertecknad av vårdnadshavaren är också acceptabel.

Äventyrarns minimi längd och max vikt

Huipussa on kallion laella kaksi vähintään yli satasenttisille seikkailijoille soveltuvaa rataa. Yli 120-senttiset pääsevät yläratojen lisäksi vihreälle ja siniselle alaradalle. Huipun vaativimmat radat on suunniteltu yli 140-senttisille.

Pituusrajat on ratojen suunnittelussa otettu huomioon esimerkiksi askelmien etäisyyksiä määritettäessä. Lyhyemmän seikkailijan jalat ja kädet eivät välttämättä ylety seuraavaan askelmaan, köyteen tai verkkoon.

Enimmäispainoraja radoilla on 130 kiloa. Ohjeiden mukaan kiipeilyvaljaat mahtuvat seikkailijoille, joiden vyötärönnympärys on enintään noin 140 cm. Kokemuksen mukaan satakiloinen raavas mies mahtuu valjaisiin kevyesti. Puistossa on lisäksi kahdet sitä isommat valjaat.

Till vem passar äventyr i Huippu?

Äventyret på Huippu passar alla personer utan fysiska funktionsnedsättningar och kräver ingen tidigare klättererfarenhet.

Banorna på toppen är i första hand designade för att vara upplevelsemässiga. Med dem kan du njuta av höjden, vara aktiv i friluften och övervinna sig själv samt få intressanta utmaningar. Adrenalinaddikterna har sina egna utmaningar men vi vill även motivera dem som inte normalt är så ivriga om idrott!

Vi rekommendererar inte klättrande för gravida.

Förvaring

Bredvid biljettkassan på Huippu finns skåp där du kan lämna kläder och väskor. Plånböcker och andra mindre föremål kan lämnas i låsta fack. Du kan använda skåpen mot en liten avgift (se prislista) Det finns vanligtvis ingen låsbar förvaringsplats för stora föremål i Huipu, men en kan reserveras för gruppanvändning. Förvaring är alltid kundens eget ansvar.

Till äventyret gäller det att boka 2-3 timmar

Du bör reservera minst två timmar från det att du anländer till parken till slutet av äventyret. Engångsbiljetten är giltig från äventyrets början tills klätterselen lämnas tillbaka till receptionen. Då man har selen på får man inte lämna parken.

Du kan njuta av dina egna snacks på terrassen intill biljettkiosken samt i skogen och på klippan. Du kan också få energibarer, nötter, godis, glass, läsk, kaffe och te från Huippu-kiosken.

Huipun kioskilta saa virvoitusjuomia, jäätelöä, kahvia, teetä, energiapatukoita ja sipsejä.

Huippu har ett kontinuerligt säkerhetssystem

På Huippus banor är äventyrarna ständigt fästa vid säkerhetsvajern och kan inte bryta sig loss från den.

Vid starten till banan är glidsystemet som hör till selen redan gängad på kabeln vid foten av trappan. Under resan är systemet alltid fäst i kabeln och följer med. Äventyraren kan inte lossa sig från säkerhetsvajern i topparna.

Radoille lähtiessään seikkailija pujottaa turvalaitteen vaijeriin, eikä voi irrottautua siitä matkan aikana.

När äventyraren kommer tillbaka till marken efter sista linbanan följer han kabeln till slut och får loss sitt glidsystem

Radan päätteeksi liukurulla viedään vaijerin päähän, jolloin se irtoaa.

Mer info om Huippus banor

Till banorna går man med klättersele

På Huippu används en helkroppssele som är kopplad till banbyggaren Altus Pros kontinuerliga säkerhetssystem. Innan ni går ut på banorna vägleder våra instruktörer äventyrarna i att ta på sig selen och kontrollerar selens passform. 

Selen ska tas bort när man äter mellanmål, går på toaletten och röker. Be instruktören att se till att selen är säker när du sätter på den igen.

Seikkailupuisto Huipuusa käytetään kokovartalovaljaita, joissa on hihnat nivusissa ja olkapäillä.

Såhär stiger du upp för Huippus repstege

Banan Äimätär på Huippu börjar med repste. Tack vare delen vi kallar skytteln är äventyraren aldrig utan säkerhet även när han klättrar på en repstege. Se hur det fungerar!

Vad annat kan man göra i idrottsparken?

Om alla medlemmar i sällskapet inte bryr sig om äventyr i träden, kan du också träna äventyrsgolf i Huipu. Dessutom finns det mycket mer att göra i området kring Leppävaara idrottspark. I närområdet kan du till exempel spela fotboll, jogga och geocacha. Mer information om andra sporter och tjänster som erbjuds i Alberga.

I Huippu kan du fritt vistas, promenera, beundra och uppmuntra äventyrare. Banorna och trapporna kan dock endast användas med en klättersele och efter en träning ledd av instruktörerna. Dessutom måste du komma ihåg att hålla dig borta från spår och linbanor. Trots instruktionerna kan något falla ur äventyrarnas fickor. Du får inte gå till landningsplatserna i slutet av linbanorna.

För familjens minsta?

För under en meter långa fins det en nätpark där man inte behöver sele eller tidigare klättringserferenhet. Minigolf kan också vara spännande för familjens minsta. Det finns också mycket att undra och utforska i den omgivande skogsterrängen. Det är stora höjdskillnader i Huippu och terrängen har trädstammar för trapetsartister och klippor för att erövra berg. Dessutom, nära parkeringen (Vanha Maantie 15) finns stadens Esbos Angry Birds park, där de små kan leka.

Huippu är alkohol- och rökfri

Du kan njuta av ditt eget tilltugg i äventyrsparkens område, men att ta med alkohol och andra berusningsmedel till området är inte tillåtet. Du får inte gå klättra påverkad av berusningsmedel eller medicin. Det äventyrar din egen och andra äventyrares säkerhet och kan bara förstöra en annars upplyftande upplevelse.

Huippus personal har rätten att ta bårt berusade personer från området.

Vi gör tillsammans ditt öventyr en toppenuplevelse!

EN DESTINATION FÖR HÅLLBAR TURISM

Äventyrspark Huippu har fått diplom från Green key och Sustainable Travel Finland för hållbar turism. Vi har bundit oss till att minska vår miljöpåverkan genom att minimera el och vatten bruket samt återvinna avfallet som genereras av vår verksamhet så effektivt som möjligt.

Huippu on mukana STF-ohjelmass

 

logo gk rgb