Seikkailu alkaa

Seikkailupuisto Huippuun tulijat saavat ensimmäiseksi kiipeilyvaljaat ja kypärän, jotka sisältyvät aina seikkailun hintaan. Omia valjaita Huipussa ei voi käyttää. Ohjaaja opastaa valjaiden pukemisessa. Tänä vuonna osana koronaviruksen leviämistä rajoittavia toimenpiteitä kaikki Huipussa käyttävät hanskoja. Puistoon voi tuoda omat hanskat, mutta niitä voi myös ostaa lipunmyynnistä.

Ennen varsinaisille radoille lähtöäkatsotaan opastusvideo ja tutustutaan harjoitusradalla turvajärjestelmään ja valjaiden käyttöön sekä seikkailun pelisääntöihin.

Ennen radoille nousemista kaikki seikkailijat perehdytetään varusteiden käyttöön harjoitusradalla.

Tärkeimmät ohjeet pähkinänkuoressa:

(lisätietoa linkeistä)

Lisätietoa:

Pukeudu sään mukaan

Huipussa seikkaillaan säällä kuin säällä. Ainoastaan kova tuuli tai ukonilma saattavat tilapäisesti keskeyttää puissa reippailun.

Pukeudu siis sään mukaisiin vaatteisiin, joissa on mukava liikkua ja jotka saavat hiukan rähjääntyä. Latvuksissa ja pöllipenkeillä vaatteisiin voi tarttua pihkaa. Umpinaiset, matalakantaiset kengät soveltuvat parhaiten radoilla liikkumiseen. Sandaaleilla, korkokengillä, varvastossuilla tai muila kantapäistä avoimilla jalkineilla niille ei kannata lähteä.

Huivit ja muut liehuvat vaatekappaleet sekä riipukset ja korut, jotka voivat yläilmoissa takertua johonkin on syytä jättää lipunmyyntiin säilytykseen. Myös kaikki irtotavara, joka voi matkalla pudota alas, on hyvä jättää säilytykseen. Pitkä tukka on pantava kiinni.

Radoille voi ja kannattaa ottaa mukaan kamera, mutta on suositeltavaa kiinnittää se niin, ettei se putoa matkalla. Myös silmälasit kannattaa varmistaa hihnalla.

Sopiiko seikkailu lapsille?

Huipussa on kolme rataa, jotka on mitoitettu vähintään satasenttisille seikkailijoille sekä pienten oma seikkailurata Pikku-Huippu. Radat sijaitsevat enintään kuuden metrin korkeudessa. Ainoastaan Pikku-Huipussa lasta pystyy taluttamaan maasta käsin. Siksi alle 120-senttiset lapset pääsevät varsinaisille yläköysiradoille vain aikuisen seurassa. Vanhemman kannattaa itse arvioida lapsensa taitotaso ja rohkeus.

Pienten oma seikkailurata Pikku-Huippu sijaitsee Huipun lipunmyynnin lähistöllä. Siinä seikkailun makuun pääsevät kaikki vähintään metrin mittaiset seikkailijat. Metrin pituusraja on asetettu siksi, että sitä pienempien on vaikea yltää jaloillaan askelmalta toiselle. Rata kulkee sen verran matalalla, että aikuinen ylettyy taluttamaan lasta maasta käsin.

Suosittelemme perheen pienimmille verkkoseikkailua, jossa ei ole pituusrajaa. Mukaan pääsee, kun osaa kävellä.

Alle 13-vuotiaat tarvitsevat mukaansa aikuisen valvojan ja alle 18-vuotiaat huoltajan kirjallisen luvan

Huipussa alle 13-vuotiaat tarvitsevat mukaansa aikuisen valvojan. Alle 120-senttisen lapsen kanssa valvojan on noustava yläilmoihin, mutta isompien kohdalla riittää, että valvoja on maankamaralla. 13 vuotta täyttäneet saavat seikkailla omin päin, mutta alle 18-vuotiaan on näytettävä Huipun lipunmyynnissä huoltajan kirjallinen lupa. Linkistä saa ladattua lupalomakkeen, mutta myös vapaamuotoinen huoltajan allekirjoittama lupa kelpaa.

Seikkailijoiden minimipituus ja enimmäispaino

Huipussa on kallion laella kaksi vähintään yli satasenttisille seikkailijoille soveltuvaa rataa. Yli 120-senttiset pääsevät yläratojen lisäksi vihreälle ja siniselle alaradalle. Huipun vaativimmat radat on suunniteltu yli 140-senttisille.

Pituusrajat on ratojen suunnittelussa otettu huomioon esimerkiksi askelmien etäisyyksiä määritettäessä. Lyhyemmän seikkailijan jalat ja kädet eivät välttämättä ylety seuraavaan askelmaan, köyteen tai verkkoon.

Enimmäispainoraja radoilla on 130 kiloa. Ohjeiden mukaan kiipeilyvaljaat mahtuvat seikkailijoille, joiden vyötärönnympärys on enintään noin 140 cm. Kokemuksen mukaan satakiloinen raavas mies mahtuu valjaisiin kevyesti. Puistossa on lisäksi kahdet sitä isommat valjaat.

Kenelle Huipussa seikkailu sopii?

Huipussa seikkailu sopii kaikille liikuntaesteettömille eikä vaadi aiempaa kiipeilykokemusta.

Huipun radat on suuniteltu ensisijassa elämyksellisiksi. Niillä voi nauttia korkeuden tunnusta, ulkoilmassa reippailusta ja itsensä sekä mielenkiintoisten haasteiden voittamisesta. Huimapäille on omat haasteensa, mutta tahdomme liikuttaa niitäkin, joita liikunta ei välttämättä muuten innosta!

Raskaana oleville emme yläilmoissa seikkailua suosittele

Tavarasäilytys

Huipun lipunmyynnin vieressä on kaappeja, joihin voi jättää vaatteita ja kasseja. Lompakoita ja muuta pienempää tavaraa voi jättää lukollisiin lokeroihin. Lokeroita voi käyttää pientä maksua vastaan (ks. Hinnasto) Isokokoisille tavaroille Huipussa ei tavallisesti ole lukollista säilytyspaikkaa, mutta ryhmien yhteiskäyttöön sellainen voidaan varata. Säilytys tapahtuu aina asiakkaan omalla vastuulla.

Seikkailuun kannattaa varata 2−3 tuntia aikaa

Puistoon saapumisesta seikkailun päättymiseen kannattaa varata vähintään kaksi tuntia aikaa. Kertalippu on voimassa seikkailun alkamisesta siihen asti, kunnes kiipeilyvaljaat on luovutettu takaisin vastaanottoon. Valjaat päällä ei kuitenkaan saa poistua puiston alueelta.

Lipunmyyntikioskin terassilla sekä metsässä ja kalliolla voi nauttia omia eväitä. Lisäksi Huipun kioskista saa energiapatukoita, pähkinöitä, karkkeja sekä jäätelöä, virvoitusjuomia, kahvia ja teetä.

Huipun kioskilta saa virvoitusjuomia, jäätelöä, kahvia, teetä, energiapatukoita ja sipsejä.

Huipussa on jatkuvavarmisteinen turvajärjestelmä

Huipun radoilla seikkailijat ovat koko ajan kiinni turvavaijerissa eivätkä pysty irrottautumaan siitä.

Radalle lähdettäessä valjaisiin kuuluva rulla pujotetaan vaijeriin jo portaiden juurella. Matkan aikana rulla on koko ajan kiinni vaijerissa ja seuraa mukana. Seikkailija ei pysty yläilmoissa irrottautumaan turvavaijerista.

Radoille lähtiessään seikkailija pujottaa turvalaitteen vaijeriin, eikä voi irrottautua siitä matkan aikana.

Kun seikkailija loppuliu’un päätteeksi laskeutuu maahan, hän seuraa vaijeria sen päähän asti ja liu’uttaa rullan irti.

Radan päätteeksi liukurulla viedään vaijerin päähän, jolloin se irtoaa.

Lisätietoa Huipun seikkailuradoista.

Radoille noustaan kiipeilyvaljaissa

Huipussa on käytössä kokovartalovaljaat, johin on liitetty ratojen rakentajan Altus Pron jatkuvavarmisteinen turvajärjestelmä. Ennen radoille lähtemistä ohjaajamme opastavat seikkailijoita valjaiden pukemisessa ja tarkistavat valjaiden istuvuuden.

Valjaat on syytä riisua eväiden syömisen, wc:ssä käynnin ja tupakoinnin ajaksi. Pyydä ohjaajaa varmistamaan valjaiden kiinnitys, kun puet ne taas päällesi.

Seikkailupuisto Huipuusa käytetään kokovartalovaljaita, joissa on hihnat nivusissa ja olkapäillä.

Näin nouset Huipun köysitikkaat

Huipun Lovetar- ja Äimätär-nimiset radat alkavat köysitikkailla. Sukkulaksi nimittämämme laitteen ansiosta seikkailija ei köysitikkaita noustessaankaan ole missään vaiheessa vailla varmistusta. Katso kuinka homma toimii!

Mitä muuta Leppävaaran urheilupuistossa voi tehdä?

Jos kaikki seurueen jäsenet eivät välitä puissa seikkailemisesta, Huipussa voi harrastaa myös seikkailugolfia. Lisäksi Leppävaaran urheilupuiston alueella on paljon muutakin tekemistä. Lähistöllä voi esimerkiksi jalkapalloilla, lenkkeillä ja geokätköillä. Lisätietoa Leppävaaran ja lähialueen muusta liikunta- ja palvelutarjonnasta.

Huipun alueella voi vapaasti oleskella, valokuvata, ihailla ja kannustaa seikkailijoita. Radoille ja portaisiin kuitenkin pääsee vain kiipeilyvaljaissa ja ohjaajien vetämän perehdytyksen jälkeen. Lisäksi on muistettava pysyä poissa ratojen ja liukujen alta. Seikkailijoiden taskuista saattaa ohjeistuksesta huolimatta pudota jotakin. Liukujen päässä oleville laskeutumispaikoille ei saa mennä.

Tekemistä perheen pienimmille

Huipussa ei ole järjestettyä tekemistä alle 100-senttisille lapsille. Mutta ympäristön metsämaastossa riittää ihmeteltävää ja tutkittavaa. Huipun alueella on isot korkeuserot, ja maastossa on puunrunkoja trapetsitaiteilijoille ja kiviä vuorten valloittajille. Lisäksi lähellä parkkipaikkaa (Vanha Maantie 15) on Espoon kaupungin Angry Birds -puisto, jossa pienet voivat leikkiä.

Huippu on savuton ja päihteetön

Seikkailupuiston alueella saa nauttia omia eväitä, mutta alkoholin ja muiden päihteiden tuominen alueelle ei ole sallittua. Päihteiden tai  lääkkeiden vaikutuksen alaisena kiipeilyradoille ei saa mennä. Se vaarantaa oman ja muiden seikkailijoiden turvallisuuden ja voi vain pilata muuten kohottavan elämyksen.

Huipun henkilökunnalla on oikeus poistaa puiston alueelta päihtyneet ja häiritsevästi käyttäytyvät kävijät.

Tehdään yhdessä seikkailustasi huippukokemus!

Facebook YouTube Instagram